Introductie

Hallo, ik ben Joke Blakmoor, ik ben echtgenote, moeder van 2 inmiddels volwassen zoons, oma van een geweldige kleindochter en ik werk 4 dagen bij een grote bank. Maar bovenal ontwerp en vervaardig ik kralen en sieraden. Dit doe ik al lange tijd en wat begon als hobby, is uitgegroeid tot mijn passie. Het liefst werk ik met glas, een prachtig materiaal met de meest fantastische kleuren. Maar ik werk ook graag met andere materialen.

Sieradenparty’s

In het begin, zo’n 30 jaar geleden, maakte ik cadeautjes/sieraden voor de vrouwen in mijn omgeving, maar ik vond het maken zo leuk dat er meer moest gebeuren. Een vriendin met wie ik samen sieraden maakte, Lea Brunst en ik kwamen op het idee om sieradenparties te geven bij vriendinnen thuis. Echt heel leuk om te doen, complimentjes te krijgen maar ook feedback, waardoor de collectie zich steeds verder uitbreidde in modellen en kleuren die anderen mooi vonden en nog misten. Ook gingen we steeds meer materialen gebruiken.

Workshops aan kinderen

In de afgelopen jaren hebben we samen workshops gegeven op scholen, van kinderdagverblijven tot basisscholen en middelbare scholen. Dat was echt fantastisch om te doen. Het is zo leuk om te zien hoe kinderen reageren op fimoklei in de mooiste kleuren. Kinderen combineren op gevoel en denken niet na of de kleuren wel bij elkaar passen. Zij vinden het mooi en dus passen de kleuren.

Project in Suriname

In 2009 gingen we samen met Nancy Roeters, edelsmid uit Schiedam naar Suriname om les te geven in het binnenland, Wanhatti. Dit was een project gesubsidieerd door het ministerie van buitenlandse zaken en bedoeld om de vrouwen uit het dorp te leren hoe zij sieraden konden maken (met glas, fimoklei en zaden) en daarmee in hun eigen onderhoud zouden kunnen voorzien. Het was een fantastisch project. Zo bijzonder!

Winkelruimte

En in 2010 kwam onze droom uit, we konden een winkelruimte huren op het Noordereiland. Een perfecte ruimte voor het geven van workshops en verkoop van onze sieraden. Dit hebben we samen kunnen doen totdat mijn vriendin weer in Suriname ging wonen en mijn werk verhuisde naar Amsterdam. In mijn eentje was het helaas niet te doen.

Mijn eigen atelier

In de jaren daarna ben ik wel altijd sieraden blijven maken en het bleef kriebelen. Ik wilde meer. In november 2019 ging ik even kijken bij de winterfair in de Nissewaard Ateliers en maakte met diverse kunstenaars een praatje. Er bleek ruimte vrij te komen en zo komt het dat ik per 1 maart 2020 een voormalig klaslokaal deel met Lenie van Lenie’s workshops. Een fijn ruim en licht lokaal waar ik al mijn spullen kwijt kan en waar ik workshops kan geven.

Glaskralen maken

Mijn eerste kennismaking met glaskralen maken was tijdens een workshop samen met drie vriendinnen op een zoldertje. Het werd voorgedaan en daarna konden we zelf aan de slag, zonder bescherming en verdere begeleiding. Maar ik werd er wel meteen door gegrepen, wat is het leuk om van die prachtige gekleurde glasstaven een kraal te maken. Na de tweede workshop heb ik een glasbrander aangeschaft en de nodige glasstaven. En dan maar oefenen. In de loop der jaren heb ik nog een aantal workshops gevolgd om zo meer technieken te leren.

Glasfusen in de hotpot

Glasfusen in de hotpot is eigenlijk stukjes glas smelten. Het leuke hiervan vind ik weer het werken met glas maar ook het verrassingselement. Je weet van tevoren niet precies wat het gaat worden. Je kunt ervoor kiezen de stukjes glas volledig in elkaar te laten smelten, full fuse of je laat het nog een beetje op elkaar liggen, tag fuse. De mogelijkheden zijn oneindig.

Fimoklei

Al jaren werk ik met fimoklei, polymeer klei in fantastische kleuren, even afbakken in de huishoudoven en klaar. Ik ben ooit begonnen met het maken van babypoppetjes van fimo en kende het materiaal al. Later heb ik workshops gevolgd bij Crealine en daar heel veel technieken geleerd.

Ook met fimoklei kan je weer alle kanten uit bijv. door het mengen van kleuren, er een reliëf in aan te brengen of het verven van de klei met acrylverf of alcoholinkt.

Surinaamse zaden

Ik gebruik ook zaden uit Suriname om sieraden mee te maken. De prachtige rode kokriki, de grijze kanifro, daar zit al een gaatje in en de kaw-ai, in het midden op de foto. En het bijzondere is dat deze ‘kralen’ groeien in de natuur. De kokriki konden we in Wanhatti gewoon van de grond rapen in de jungle, de zaden groeien in zaadlijsten in de boom. Kanifro groeit in een op haver lijkende planten en kaw-ai groeit in peulen.

Keramiek

In Suriname heb ik kennis gemaakt met keramiekklei en geleerd hoe je een duimpotje moet maken. Maar ik wilde keramiek natuurlijk ook gebruiken om sieraden te maken. Bij de Kleister in Dordrecht een superleuke workshop gevolgd en ging ik naar huis met een aantal sieraden en 4 kilo klei om te beginnen.

Welkom

Ben je nieuwsgierig naar de sieraden met al deze materialen? Kijk verder op de website of kom naar het atelier.

Je bent van harte welkom!